- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Țara care va imprima avertizări pe sticlele de alcool
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Irlanda devine prima țară din lume care va introduce mesaje de avertizare pe sticlele de băuturi alcoolice, evidențiind legătura clară între consumul de alcool și riscul de cancer. Această măsură revoluționară, similară cu avertismentele de pe pachetele de țigări, va intra în vigoare în 2026, fiind considerată o măsură esențială pentru reducerea consumului de alcool și îmbunătățirea sănătății publice.
Conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), etichetele vor oferi informații științifice clare despre riscurile asociate consumului de alcool, inclusiv dezvoltarea cancerului și a bolilor hepatice. Totodată, se atrage atenția asupra tacticilor industriei alcoolului de a minimiza aceste riscuri, un scenariu deja cunoscut în cazul industriei tutunului.
Un studiu publicat în iulie 2023 arată că aproape jumătate dintre europeni nu știu că alcoolul poate cauza șapte tipuri de cancer, iar doar 15% sunt conștienți de legătura dintre consumul regulat de alcool și cancerul la sân. „Mulți oameni consumă alcool fără a cunoaște riscurile implicate”, afirmă Dasa Kokole, consultant al Biroului Regional al OMS pentru Europa și coautor al raportului.
În cadrul Congresului Mondial al Cancerului organizat de Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului (UICC) la Geneva, experții au subliniat că legea din Irlanda ar putea deveni un exemplu pentru alte țări europene. Katherine Paradis, expert OMS în politici privind alcoolul, a menționat că „oamenii care sunt informați despre riscurile asociate alcoolului au o probabilitate mai mare de a susține alte măsuri de reducere a consumului, cum ar fi creșterea prețurilor sau restricții privind publicitatea”.
Averil Power, președintele Societății Irlandeze de Cancer, a subliniat că această lege a fost rezultatul unei campanii puternice de informare și a unui efort comun între societatea civilă și factorii politici. Ea a precizat că „impactul economic al problemelor legate de consumul de alcool este semnificativ, iar costurile pentru sistemul de sănătate depășesc cu mult beneficiile economice ale industriei alcoolului”.
Deși industria alcoolului se opune acestei măsuri, experții sunt de părere că inițiativa Irlandei este doar începutul unui proces mai amplu de conștientizare a riscurilor legate de consumul de alcool. OMS și susținătorii măsurii speră că și alte țări europene vor urma acest exemplu pentru a reduce incidența cancerelor provocate de alcool și a proteja sănătatea publică.